nuFfNang aDs

Tuesday, 28 January 2014

ResiPi : tOm yaM caMpur : )

lately mOOd merajin nak masak
semalam tetiba terasa nak makan tom yam dgan telur goreng dadar
cargas balik kerja cari bahan dgan perut yang memboyot ni
dah macam penguin jalan ha ha ha

Ok nak share resipi tom yam pulak ye
tapi I guna ayam so anyone yang nak guna bahan lain pun bole cam daging ke sea food ke pun bole
resipi ni simple je tau bagi orang mcam I yang nak cepat cargas balik keja nak makan kan
so ini dia


Resipi Tom Yam Ayam super duper simple :
Bawang Merah di potong besar2 ikut suke korang la kan
 serai diketuk
Limau Purut (Ambil air dia ye)
Daun Limau Purut
Kiub Tom Yam
Paste Tom Yam
Ayam semestinya dibasuh bersih
 Kobis + Carrot + Anak Jagung + Kobis Bunga + Cendawan

Cara2 :
Rebus je ayam bersama dengan bawang merah dan serai tadi
masukkan kiub tom yam beserta paste tom yam kegemaran korang tak kisah la brand ape
Perahkan limau purut biar rasa masam2 tu ikut citarasa masing2
Tambahkan daun limau purut biar bau wangi
dah mendidih tu rasa la dgan secukup rasa
tambahkan garam + gula + perasa ikut sesedap rasa korang kan
last baru I letak sayur mayur segala kat atas tu sebab sayur kan cepat masak dan layu kan

so last sekali boleh hidang bersama dengan telur dadar goreng
tapi I tgah belajar cane nak buat telo dadar garing macam kat kedai orang kelantan selalu buat tu
cane ek kawan2 hi hi hi

Selamat mencuba ye : )

No comments:

Post a Comment

nuFfnaNg La la la :)