nuFfNang aDs

Wednesday, 30 April 2014

SHAWL HALFMOON HANNAH

Salam semua...
Lm x update kt cni kn..
Kwan2 ad yg berminat nk dptkn shawl halfmoon yg sng dililit dan jatuh terletak? Jom dapatkan segera ye..

KOD : HM
PRICE : RM25
Whatsapp/sms : 0137432812
Instagram : aisyahusaini

 01
 02
 03
 04
 05
 06
 07
 08
09

Tuesday, 28 January 2014

ResiPi : tOm yaM caMpur : )

lately mOOd merajin nak masak
semalam tetiba terasa nak makan tom yam dgan telur goreng dadar
cargas balik kerja cari bahan dgan perut yang memboyot ni
dah macam penguin jalan ha ha ha

Ok nak share resipi tom yam pulak ye
tapi I guna ayam so anyone yang nak guna bahan lain pun bole cam daging ke sea food ke pun bole
resipi ni simple je tau bagi orang mcam I yang nak cepat cargas balik keja nak makan kan
so ini dia


Resipi Tom Yam Ayam super duper simple :
Bawang Merah di potong besar2 ikut suke korang la kan
 serai diketuk
Limau Purut (Ambil air dia ye)
Daun Limau Purut
Kiub Tom Yam
Paste Tom Yam
Ayam semestinya dibasuh bersih
 Kobis + Carrot + Anak Jagung + Kobis Bunga + Cendawan

Cara2 :
Rebus je ayam bersama dengan bawang merah dan serai tadi
masukkan kiub tom yam beserta paste tom yam kegemaran korang tak kisah la brand ape
Perahkan limau purut biar rasa masam2 tu ikut citarasa masing2
Tambahkan daun limau purut biar bau wangi
dah mendidih tu rasa la dgan secukup rasa
tambahkan garam + gula + perasa ikut sesedap rasa korang kan
last baru I letak sayur mayur segala kat atas tu sebab sayur kan cepat masak dan layu kan

so last sekali boleh hidang bersama dengan telur dadar goreng
tapi I tgah belajar cane nak buat telo dadar garing macam kat kedai orang kelantan selalu buat tu
cane ek kawan2 hi hi hi

Selamat mencuba ye : )

Monday, 27 January 2014

ResipI : naSi aYam seMpoi : )

eh eh skang ni bukan main malas betol dah nak menaip kat blog ni kannnn
ntah nape la haii..tak baik kan malas2 time pregnant
tapi tu la kenyataannya dah 35 weeks ni tak larat dah rasa ni haaaa
mata pulak dah merabun..

ok that's it membebel ha ha ha
i nak share resepi nasi ayam i masak masa cuti sabtu hari tu ye
tapi harus di ingatkan ye I ni bukan pro masak so nama nye bagi je la 
Nasi ayam Sempoooiiii ha ha ha


Mula2  i Rebus dulu Ayam tu bersama dengan halia 

Nasi Ayam :
Panaskan Marjerin
Tumiskan Bawang Merah, Bawang Putih, Sedikit Halia dan Kiub Ayam di kuali berasingan
Beras dibasuh dan masukkan tumisan di atas dalam periuk nasi
Tuangkan air rebusan ayam tadi dan masak nasi cam biasa

Perapan Ayam :
Bawang Merah + Bawang Putih + Halia (Diblend halus dan lumat)
Sos Tiram + Kicap Manis + Madu 
Lumurkan semua tu kat ayam dan perap selama 20 - 30 minit dalam peti ais
Rasa kalau tak puas hati lagi tambah la bahan perasa macam garam ye
Deep Fry kan dalam minyak panas ye

Sup :
Tumis Bawang Merah, Bawang Putih dan kalau suka pedas tambah cili api sikit yg telah ditumbuk lumat
Masukkan sekali Rempah sup dan Sup bunjut beserta Kayu Manis, Buah Pelaga, 
Ketumbar sikit dan Jintan Sikit
Masukkan ayam yang telah direbus tadi beserta air rebusan ayam
Tambah perasa sehingga rasanya sedap dan puas hati

Sambal Cili :
I tak bole makan pedas pregnant ni so 
I pakai cili basah merah dan cili padi merah tu sikit
Bawang Merah + Bawang Putih + Cili Basah merah + Cili Padi Merah + Perahan Lemon
I Blend kan halus dan terus masukkan dalam periuk panaskan
Tambah perasa sehingga sedap dan puas hati

Sambal Hitam :
Lebihan perapan ayam tu panaskan dalam kuali sehingga mendidih
Tambah perasa sehingga sedap dan puas hati

So finally leh hidangkan macam biasa lah ye hidangan sampingan letak
Salad, tomato, timun dan apa2 yang korang suka ye..

Selamat mencuba : )

nuFfnaNg La la la :)