nuFfNang aDs

Thursday, 26 December 2013

mEsiN neBuliZer

salam khamis semua : )
seperti yang digembar gemburkan gitu hi hi hi
saje nak share kisah mesin nebulizer ni
terpaksa pegi beli sebab sepanjang bercuti kat kampung insyirah diserang asthma
kalo kat kampung susah sikit memang tak ada klinik 24 jam sama ada kerajaan atau pun swasta
so my hubby decided beli je la mesin nebulizer tu lg pun lepas2 ni pun bole guna kan
untuk kegunaan masa panjang memandangkan I pun ada asthma kann

klinik yang berdekatan 24 jam dari rumah parents I pun 1 jam
tak kan tiap2 malam nak berulang alik kan kalo dah kene semput sesak nafas kan

so pagi hari jumaat last week cam tu  I pun berdua2an ngan hubby pi survey mesin nebulizer ni
dari satu farmasi ke satu farmasi kat bandar Kota Tinggi yang 1 jam dari rumah parents I tu
pehhhhhh harga tak payah cakap la semuanya dalam RM300 n above
so we decided nak pergi satu farmasi yang dah lama bukak ni dari zaman I sekolah rendah lagi dah ada
so tanya2 cakap nak yang paling murah la kak ha ha ha ha
dia keluarkan yang harga RM249.00 masuk diskaun dapatlah RM220++ something
campur ubat asthma semua sekali RM260.00 after diskaun..ok la asalkan anak I sembuh
kita parents ni memang nak yang terbaik je untuk anak asalkan anak sihat sejahtera alhamdulillah hi hi
ibunya dah 24 tahun kene asthma tak pernah ada fikir nak beli mesin nebulizer tau
sekali kena kat anak terus pi beli kah kah kah
ok la I sertakan gambar ye untuk rujukan kawan2 semua

jenama apa ek lupa yang pasti set ni include : -
Mesin Nebulizer tu sendiri
Pediatric Mask (Ibu dan Anak ade 2 saiz)
Mouthpiece (Tak pakai pun pakai mask je dah biasa)
Extra Filters (ni kalo filter dah kotor kena tukar ye sayang2 semua)

Alhamdulillah 2 hari pakai mesin ni Insyirah ok dah
hari first 3 kali pakai..atas nasihat doktor nebulizer ni kena ambil within 6 hours tau
so yg second day just 2 kali pakai je : )

i'm very happy la anak dah sihat kan..
gambar fresh Insyirah bersama dengan mesin nebulizer nya tu

Tuesday, 24 December 2013

BoRak2, MGTT, sCan n Baby : )

hi hi semalam kite dah cakap nak cite pasal mesin nebulizer tu kan
bukan ape nanti bole jadi rujukan kawan2 yang ada same problem dgan I anak asthma
memudahkan gitu dari tiap2 kali kene jam 3 pagi kene amik kat kinik
hishhhhh letih mak nak ha ha ha

tapi semalam balik dari ofis sibuk berkemas umah lupa nak snap gambo mesin nebulizer tu
makanyaaaa nanti la I review tggu dah snap gambar ye kengkawan
bukan ape..boring kalo review takdo gambar kan

he he..so nak cite pasal pagi ni punya cek up
minum air gula dengan kata lain MGTT test
tak pernah buat dis second baby ni la first time buat
cucuk darah 2 kali hari ni MGTT lagi dan juga vaksin TT kot yg untuk kancing gigi
fuyooooo letih tak hengat la kannn

pengalaman merasa buat MGTT ni masyaAllah....
apahal manis n pekat sangat air tu
nasib baik I bole tahan minum slow2 motion gitu
I ni dahla tak kuat manis kalo buat air pun lite2 je gulanya

ha ha ha ha ha ha
nasib baik berjaya simpan dalam perut tanpa diluahkan balik air gula tu
kalo tidak merasalah I minum lagi sekali dah la penuh cawan besar tu kan
uiiiissshhh lepas minum berpinar cket kepala tekak pedih pulak tak bawak air mineral nak bilas tekak
haaaaa merasa lah menunggu berjam2 dgan tekak rasa pekat melikat manis tu ki ki ki

Baby???? dah scan and memang betul no Placenta Previa (PP) hi hi hi
I seronok tak terkata lah pasal semalam nurse suruh stand by admit ward
sape la yg nak admit ward berpisah dgan hubby n princess I tu sampai deliver katanya
haiiissss tak mo lah rindu serindunya nanti kannn

gOOd job baby..sekarang masalah kecil je baby still melintang dalam perut
tapi apa nak dirisaukan still ada 6 weeks to go kan tu pun kalo kuar masa 36 weeks la kan
dis week baru je 30 weeks nanti2 baby tukar la posisi lagi kan ki ki ki

tak sabar ni nak tggu baby kuar..
macam2 debaran pulak sementara nak tggu new years ni
hi hi hopefully Allah akan permudahkan segalanya untuk family I ni : )

Monday, 23 December 2013

@30 weeks : )

hai ollsss assalammualaikum semua
now dis week dah 30 weeks : )
apa perasaan????
hi hi hi letih penat mengah nak muntah loya semua ada ha ha ha
esok check up kat KK macam biasa nak scan dan buat MGTT
alamak apakah rasanya??? tak pernah buat MGTT test before ni

pagi tadi nurse call suruh standby kalo Dr. detect still Placenta Previa
dorang suruh admit ward esok so stand by je la
tapi I kan degil last week I amik cuti seminggu rehatkan badan n pegi scan kat swasta
Dr. kat swasta kate everything normal don't have to worry ; )
so I tak worry langsung la hi hi hi
yang I risau cume Dr. kat KK esok je la apa la yang dia cakapkan

Ok dah 30 weeks ni tetiba perut membesar drastik ki ki ki
Dr. kata baby besar pulak tak sure la tp kalo besar pun besar yg normal kot
haiiiisshhh macam2 ha ha ha

see there??? my baby hi hi hi
just her head only sebab Dr. fokus untuk tgok dan measure distance placenta from pangkal rahim
so ok...
baby pusing ke kedudukan nak bersalin katanya kepala dah masuk ke bawah ha ha ha
banyak bergerak sangat ibunya..aktif sangat ye la menjaga kakak tak sihat chicken pox aritu
umak aiiiiiiiiiii penat nya badan sampai ke hari ni tak cukup tido

balik kampung kakak kena asthma pulak..kakak sensitif cepat berjangkit kalo ada sape2 batok or sakit
poksunye pulak batok tak sempat ibu nak release tension kakak kene chicken pox
tension semula kene asthma ha ha ha ha ha ha
siap beli nebulizer lagi..esok kite share pasal mesin nebulizer tu ye..

oooooo ok i nak letak gambar princess yang pertama I tu ye

hi hi kakak yang baru sembuh dari chicken pox dan asthma nya tu : )

# 2 org Dr. say baby second pun princess jugak ki ki ki ki..tak kisah la yg penting baby ibu kuar dgan selamat dan sihat sempurna fizikal dan mental : )

mOOd sangat tak sabar nak menunggu kelahiran walo pun takutttt he he

Tuesday, 10 December 2013

stRess stRess sTresS : (

haiii olls assalammualaikum..
stress hari ni ngantok tak payah nak cakap la kan..
pg2 drive pi work menerawang je fikiran ni
hati dan jiwa bukan di office ye kengkawan hati dan jiwa ku sepenuhnya di rumah 
ha ha ha
but my physic je ni haaa yang terpaksa ke office
kenapa???mengapa???apakah sebabnya????

my darling princess la sebabnya..
Nur Insyirah masih lagi belum sembuh sepenuhnya..
ayah yang bergilir jaga pulak sian ayah dah la keja malam
semalam ibu dah cuti hari ni ibu kene keja pulak ntah2 esok ibu cuti balik
risau ni nak wat keja apa pun tak kena ni..

anak tak sihat ibu mana yang gembira kan
penangan jangkitan chicken pox kat taska la ni
malam tadi ibu pun tak tido sangat tengok Insyirah merengek sakit gigi pulak katanya
n chicken pox dia yang dah mula mengering tu terasa pedih dan gatal katanya
kesian dia satu malam tak tido
ibu pergi work menangis je tak tau la tu ayah bole handle ke tak
tadi call ayah kata masih bad mOOd ibu nak cakap ayah tak bagi takut dia menangis
alaaaaaa dah bape ari ni since wednesday last week
haaaa dah tujuh hari diam tak diam tak pergi taska dan sentiasa di bawah jagaan ibu n ayah

chicken pox cepatlah pergi jauh jauh sian kat anakda sorang tu..
meh kite kongsi gambar insyirah time sabtu dan ahad ye : )

 yang ni gambar hari ke 3 dan 4 chicken pox kot kalo tak silap

 dis one pulak sepanjang sabtu dan ahad bersama ibu kat rumah
tengok tu bad mOOd tido tutup satu badan..tido siang ni..on kan je air cond kat rumah tu 24 hour
 tak nak bagi dia berpeluh takut gatal plus nak biar sentiasa kering kan 
ibu beli kan air strawberry siap pesan lagi nanti kakak nak lagi air strawberry..
BAIK sayang today ibu belikan ye balik dari office : )
promise you must be a good girl until you getting better n well k dear daughter

 ibu rindu awak yang kat atas ni terlompat sana sini
kakak terbang dia kate ha ha ha tak padan dgan baju kurung
ni masa dia happy dan sihat : )
miss that moment very much
cepatla wahai jam nak pukul 5 rindu sangat kat kakak insyirah..........

Friday, 6 December 2013

yG X nak itulah terjadi : )

Photo: darling princess ngn sweetheart hubby #day2 chicken pox..shian 
my lil princess at day2nd chicken pox
 haaa ni la perkembangan terbaru my lil princess
dijangkiti chicken pox sian dia
berjangkit kat taska la pulak nak cite pun geram
mulanya sangkakan macam kene kutil atau pun bintik gigit nyamuk kat leher tu
rupa2nya makin bertambah dan disahkan kene chicken pox
terkejut sebab tak ada simptom tiba2 balik dari taska ada biji2
bila tanya kat taska rupa2nya dah ada 4 , 5 orang cam tu kene chicken pox
yang menggeramkan ni tu la ada kan sesetengah parents ni buat tak tau je
anak dah kene chicken pox pun still hantar 
ntah pape la parents yang macam ni
tak tau nak cakap ape kot
tak pe la redha je think positif kalau tak kena hari ni satu hari nanti tetap kena jugak kan
so be ready la minggu ni menjaga anak bergilir2 cuti dengan husband

hari ni masuk hari ketiga penuh satu badan dah besar2 pulak tu
sebijik sama cam I dulu kene chicken pox
bertabahlah wahai anak harap2 tak lama lah ye cepat sembuh tu
sibuk dah nak ajak tido hotel n jalan2 sian dia hi hi hi

nuFfnaNg La la la :)