nuFfNang aDs

Friday, 1 February 2013

kUiH fAvoUriTe

hai hai hai lamenyer tinggal blog ni ye
mane taknye perancangan bercuti sehari semalam di Bagan Lalang berakhir dengan bercuti di kampung terus ngeh ngeh ngeh
takpe nanti2 kite cite pasal tu
hari ni nak cite pasal ni
kuih favourite I sepanjang masa tau
balik kampung WAJIB nak cari ni tau

 donut pedas emmmm nyum nyum
kat cni takde la pegi cari2 donut ni
tak pe la ingat nak buat malam nanti follow je resipi
tekak nak sangat kan lau dah lulus leh selalu buat
masalahnya tak pandai la
takpe la cube je kan lau tak cube bile lagi nak pandai ha ha ha

my husband pulak lau sampai kampung mencari ni
Lontong favourite dia
kitorang kalau balik kampung mesti bangun pagi2 pegi kedai pak cik ni
memang WAJIB ha ha ha
sampai owner kedai kenal dah muke kitorang
n dah sampai jadi customer special tau
walau lambat pun mesti disimpan untuk kitorang ngeh ngeh ngeh I loike pak cik tau
ayah bila nak balik kampung lagi ni mOOd merundum la teringat kampung ha ha ha

search2 resipi kat en. gOOgle kuar la resipi ni
nak try la malam ni

Bahan-bahan ( 4-5 org makan )

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  •  2 sudu besar gula pasir 
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  •  1 sudu besar marjerin 
  • 1/2 bungkus yis mauripan air suam(ikut kelembutan doh) 
  • garam minyak utk mggoreng 
Bahan-bahan sira 
  • 5 tangkai cili kering 3/4 cawan air suam
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

cara buat doh:
  •  Gaul kesmua bahan dalam sebuah mangkuk dan uli sehingga menjadi doh yg lembut.  
  • Perap selama 30 minit atau sehingga lembut. 
  • setelah naik,canai doh dan terap dengan acuan donut. 
  •  Tunggu 10 minit,baru goreng dgn api yg sdrhana dan goreng keemasan cara
Buat sira: 
  • kisar cili hingga halus dan tuang dalam kuali tanpa mggunakan minyak. 
  • setelah agak garing,letak gula. setelah ia berbuih dan likat,matikan api. 
  • gaul sambal dan donut tadi sehingga rata. 
  • Hidangkan.

2 comments:

  1. mcm menarik je donut pedas ni...

    ReplyDelete
  2. kan? dah buat n syedap tau : )
    balik ni nak buat lagi ade lagi tu dohnyer : )

    ReplyDelete

nuFfnaNg La la la :)