nuFfNang aDs

Thursday, 20 December 2012

saMbuNgan teNtang pEmaKanAn : )

tujuan entry2 ni di postkan adalah bertujuan untuk mengingati diri saya dan keluarga khususnya..
maklumlah kite kadang2 terlampau lupe dan leka dgan arus dunia kan..
utk kawan2 juge boleh baca di samping menambah ilmu pengetahuan kan..
Like i said before, Allah knows everything.....Wallahualam : )
  • Jangan makan makanan yang bercampur IKAN dan DAGING atau AYAM. 
    Means makanan laut tak boleh campur ngan makanan darat. Sebab sebab makanan laut ada ion negatif, and makanan darat ada ion positif. Kalau campur, boleh rosakkan  usus kita.
  • Makan BUAH dulu sebelum makan NASI. 
    (Rasulullah S.A.W pun makan kurma dulu sebelum makan benda lain).
  • DAGING tak boleh dengan SUSU atau TEH sebab tak elok untuk digestion.  
  • Proses tu akan halang iron absorption dari DAGING. 
  • Jangan makan IKAN + SUSU.
  • Jangan makan AYAM + SUSU.
  • Jangan makan IKAN + TELUR.
  • Jangan makan IKAN + DAUN SALAD.
  • Jangan makan SUSU + CUKA.
  • Jangan makan BUAH + SUSU. Contohnya macam, KOKTEL.
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.
  •  Siapa yang tinggal makan malam, dia akan dimakan usia. Plus, kolestrol A.K.A lemak dalam badan akan bertambah. 
  • Nabi jugak ajar kita makan guna tangan and bila dah habis makan, kita kena jilat jari kita sebab kalau ikut kajian sintifik, kat celah jari kita banyak enzyme, 10 kali ganda dari air liur kita. Fungsi enzyme untuk cernakan makanan kita.
  • Mandilah pagi pagi sebelum Subuh atau sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik sebab air sejuk yang meresap dalam badan kita tu boleh kurangkan lemak. Kita boleh tengok,kebanyakan orang yang mandi pagi tak gemuk.
  • Minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Insya-Allah susah dapat penyakit. 
  • Waktu sembahyang subuh kita sunat sujud sekurang kurangnya seminit lepas membaca doa sebab benda nih boleh elakkan diri kita dari sakit pening or migrain. Saintis pun dah kaji benda nih, diorang jumpa beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah kat kepala yg tak dipenuhi darah. Kalau masa sujud, baru lah darah akan mengalir kat kawasan tu.

  • Banyakkan SOLAT. Allah yang pinjamkan kebijaksaan-Nya kat kita semua. Manusia yang paling genius dalam dunia ni cuma dipinjamkan oleh Allah tak sampai 0.1% daripada kebijaksaan Allah SWT. Allahuakbar !
kalau ada salah dan silap mohon di maafi ye kawan2..
sekadar berkongsi ilmu dan pendapat di dunia blog ni 

2 comments:

  1. TQ dik
    selalu lupa nak makan buah dahulu sblm makan nasi ekeke ;)

    ReplyDelete
  2. welcome kak : ) sm2 kite berkongsi ilmu ye

    ReplyDelete

nuFfnaNg La la la :)