nuFfNang aDs

Monday, 24 December 2012

rInDu daTanG menJelMa........

rindunyer tak sabar dah nak ambil dia this week : )
really miss u eventhough ibu ni selalu bebel kan 
but 4 sure you have to know that i love u very much no matter happen...always luv u till d end n hereafter.
 
disebabkan rindu sangat2 ayah dia tak sabar la nak bagi present kat anak dara yang tersayang seorang ini..ayah tgah tercari2 dan tersurvery2 Tent untuk anak dara supaya tak merajuk n supaya manja ngan ayah la tu ngeh ngeh ngeh..

tgok2 comel je tent ni kan : ) tapi tgah survey lagi n 4 sure akan grab juge untuk bawak balik kampung nanti..suke la anak ibu n ayah ni kan : )
 
 
haaaaa nanti bile dah dapat awak nak sepah ke tido ke dalam ni sila kan ye nak ha ha ha ha ha
bawak lah ball tu sepah2 kan dalam tu pun tak pe nak ibu tak penat ha ha ha ha
pemalas no la hai ibu ni nak mengemas umah ngeh ngeh ngeh

Saturday, 22 December 2012

tHe Hot Guy wHo cOOk..

salam dan selamat sejahtera kawan2..
ngeh ngeh tajuk kelakar kan..x pe isinye pun kelakar..semalam husband ku telah merajinkan diri sebab isterinye pemalas kan tu terpaksa husband pulak yang rajin ha ha ha ha 
semalam petang husband masak wahhhh heaven..masak spageti pulak 2..
actually I tak makan spageti sebab tak minat western food sangat jadi sume2 pun tak bole masuk
but lau spageti yang husband buat memang makan sebab dia ubah resepi cket bagi 
I tekak melayu ni leh makan : )

 in d making................

ni spageti nye tapi dah gaul2 tak nampak sangat dah kan tapi dap delicious
thanks ayah you make my day easier n hepi selalu n 
much2 love from me : )
pesanan from my husband sape2 nak tempah spageti satu kepala RM 5 muahahahahahahah

Friday, 21 December 2012

LOuD sPeAkEr


 
kawan2 haiiiiiiiii
nak share some story n sedikit opinion tau 
tadi ade la berbual dengan husband katenyer semalam ada pegi satu kedai lepas tu
ade la sorang mamat ni cakap kat telefon kuat2
terus I ter'remind balik dolu2 ms jadi student
mase kite student dulu tiap2 kali balik kampung kan naek bas kan
dan yang harunye tiap2 kali naik bas mesti terjadi insiden yang sama iaitu
orang cakap kat telefon KUAT2
pening kepala sebab perjalanan ke Johor dari Negeri Sembilan ambil masa 4 jam jugak masa tu
can u imagine kene tahan telinga sepanjang jalan tu
tak pun kadang2 kalau tak cakap dengan telefon pun DIA pegi berbual KUAT2
nape ye ade orang cam tu ha ha ha ha...
suke BERKONGSI CERITA kot.  Kalau kawan2 berhadapan dengan orang cam tu macam mana?
kadang2 terfikir nak tegur tapi takut kite jumpa orang yang jenis tak bole terima teguran mesti dia tak puas hati nanti takut ape2 yang buruk berlaku pulak kan?
so, ape reaksi kawan2 : )
 

Thursday, 20 December 2012

saMbuNgan teNtang pEmaKanAn : )

tujuan entry2 ni di postkan adalah bertujuan untuk mengingati diri saya dan keluarga khususnya..
maklumlah kite kadang2 terlampau lupe dan leka dgan arus dunia kan..
utk kawan2 juge boleh baca di samping menambah ilmu pengetahuan kan..
Like i said before, Allah knows everything.....Wallahualam : )
  • Jangan makan makanan yang bercampur IKAN dan DAGING atau AYAM. 
    Means makanan laut tak boleh campur ngan makanan darat. Sebab sebab makanan laut ada ion negatif, and makanan darat ada ion positif. Kalau campur, boleh rosakkan  usus kita.
  • Makan BUAH dulu sebelum makan NASI. 
    (Rasulullah S.A.W pun makan kurma dulu sebelum makan benda lain).
  • DAGING tak boleh dengan SUSU atau TEH sebab tak elok untuk digestion.  
  • Proses tu akan halang iron absorption dari DAGING. 
  • Jangan makan IKAN + SUSU.
  • Jangan makan AYAM + SUSU.
  • Jangan makan IKAN + TELUR.
  • Jangan makan IKAN + DAUN SALAD.
  • Jangan makan SUSU + CUKA.
  • Jangan makan BUAH + SUSU. Contohnya macam, KOKTEL.
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.
  •  Siapa yang tinggal makan malam, dia akan dimakan usia. Plus, kolestrol A.K.A lemak dalam badan akan bertambah. 
  • Nabi jugak ajar kita makan guna tangan and bila dah habis makan, kita kena jilat jari kita sebab kalau ikut kajian sintifik, kat celah jari kita banyak enzyme, 10 kali ganda dari air liur kita. Fungsi enzyme untuk cernakan makanan kita.
  • Mandilah pagi pagi sebelum Subuh atau sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik sebab air sejuk yang meresap dalam badan kita tu boleh kurangkan lemak. Kita boleh tengok,kebanyakan orang yang mandi pagi tak gemuk.
  • Minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Insya-Allah susah dapat penyakit. 
  • Waktu sembahyang subuh kita sunat sujud sekurang kurangnya seminit lepas membaca doa sebab benda nih boleh elakkan diri kita dari sakit pening or migrain. Saintis pun dah kaji benda nih, diorang jumpa beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah kat kepala yg tak dipenuhi darah. Kalau masa sujud, baru lah darah akan mengalir kat kawasan tu.

  • Banyakkan SOLAT. Allah yang pinjamkan kebijaksaan-Nya kat kita semua. Manusia yang paling genius dalam dunia ni cuma dipinjamkan oleh Allah tak sampai 0.1% daripada kebijaksaan Allah SWT. Allahuakbar !
kalau ada salah dan silap mohon di maafi ye kawan2..
sekadar berkongsi ilmu dan pendapat di dunia blog ni 

do You aGreE ???????

of course it is trueeeeeeeeeeee
dulu kat rumah, mak selalu masak sambal sardin, nasi goreng, ikan sambal,
telo sambal, goreng ikan, tauhu masak air ngan togeh, ayam goreng,
masak simple je but sangat marvellous.......
sekarang bile dah jauh dari mak kepala sentiasa pening memutar nak masak ape
bagi seorang anak kan kadang2 masakan ibu adalah heaven : )
tidak dinafikan selalu rindu masakan mak
ikutkan hati lau balik kampung tak mau masak nak tggu air tangan mak sahaja tau : )
aduhai tak sabar nak makan masakan mak dengan lahapnyerrrr

 
balik kampung je berat naik balik kampung je berat naekkkkk adohai

Wednesday, 19 December 2012

keDukaAn tRengKas

ha ha ha ha ha ha sangat kelakar hari ini jawab exam trengkas..
dulu ms still a polipd student kan main expert ko kan aisyah menjawab trengkas ha ha ha tapi skang setelah bekerja selama hampir 3 tahun after graduates langsung hancussssss...ke mane2 saje jawapannye ha ha ha

ya Allah langsung tak boleh buat ha ha..tulis2 trengkas mase pemeriksa eh betulke baca petikan tapi langsung tak dapat nak follow..end up give up pasal tak bole baca langsung tulisan trengkas sendiri pasal gemuruh bukan main..haiiiiii macam mane ni??? 

nampak gayanyer kite repeat semula ye next two years..telah dikuatkuasakan untuk mendapatkan elaun trengkas seorang setiausaha di cni perlu melaksanakan exam trengkas setiap 2 tahun ini..so, for 2013 dah tahu dah jawapannye..kene tarik balik la elaun tersebut sepanjang 2 tahun mendatang ini sehingga 2015 nanti tu pun kalau dapat buat ha ha ha ha ha

bak kate kak yanee..tak pe mencabar diri kan : ) kadang2 dalam kerjaya ke kehidupan ke kite perlu mencabar diri untuk melihat sejauh mane kemampuan dan kebolehan kite : )

mAk sAnggUp

ada kawan2 tgok cite ni malam tadi tak TV 2 tak silap saya...
memang terbaeeeekkk lah drama ni sangat menghiburkan dan penuh pengajaran sangat2..
life sebagai husband n wife : )
kelakar mengenangkan ada juge mak sanggup selalunye pak sanggup..tapi kiranya mak sanggup tu dapat durian runtuh la bila berkahwin dengan husband tu sebab husband kaya dan juga baik hati..tapi cite tu klaka sangat dan menggelikan hati..rasa2nye pengarah dan produser filem ke drama ke perlu la menghasilkan karya2 best macam ni berbanding dengan cerita yang banyak memaparkan adegan2 yang tak elok untuk ditonton seisi keluarga kan..sekarang saya ni nak tgok drama n filem melayu pun kene tapis takut ade adegan tak elok untuk anak : )

10 star ha ha ha ha rase tak jemu lau nak ulang tgok balik : )))))))

tIduR meNiaRap

ok...ade lagi yang menjadi amalan kite seharian yang sepatutnya dijauhi..
sy selalu dengar nurse dan doktor kat hospital kata bile kite tgok dan tanya baby kite yang baru lahir ditiarapkan..then, they answered that's the right way 4 baby..means itu adalah satu cara yang bagus untuk elak baby tersedak susu dan bagus untuk perkembangan otak..so, i just follow je la..lame2 baru tersedar apabila terbaca satu hadis tentang ini....
tgok ye kawan2...

 

Dari Abu Dzar ra., beliau mengatakan, “Suatu hari Nabi s.a.w. sedang berjalan melewatiku... ketika itu aku tidur secara meniarap... Maka baginda membangunkan aku menggunakan kakinya, dan berkata, “Hai Junaidib (panggilan Abu Dzar), sesungguhnya cara berbaring seperti ini adalah cara berbaring penghuni neraka.” (HR. Ibnu Majah)....

Dari Abu Hurairah r.a., beliau berkata; Rasulullah s.a.w. pernah melihat ada seseorang yang berbaring di atas perutnya (meniarap), maka baginda berkata, “Sesungguhnya cara berbaring seperti ini dibenci oleh Allah.” (HR. Tirmidzi)
 
 Rasullulah tidak tidur dalam keadaan kekeyangan..
Rasulullah juga akan mengambil wuduk sebelum tidur..
Baginda juga suka tidur mengiring ke sebelah kanan dan tapak tangan dibawah pipi..
Nabi juga tidak tidur menghadap kaki arah Qiblat. 
Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.
 
mari kite same2 betulkan ape yang perlu diperbetulkan ye kawan2..sesungguhnye ilmu Allah tu amat luas dibandingkan dengan kite insan yang kerdil sangat..
banyak sangat yang kite tak tahu : ) 

fAkTa PemaKanaN sUnnAh yg diSelewEng yaHudi



            Assalammualaikum semua...
dah lame nak kongsikan kepada kawan2 semua betapa kite semua telah lama telah ditipu oleh kaum2 yahudi yang sekarang ni bertambah2 melampau melancarkan keganasan pada saudara2 seIslam kite kan?
  sedikit sebanyak cubalah jauhi apa yang buruk dan cube amalkan amalan Islam yang betul ye : ) 



 Bijak sungguh yahudi memperdayakan kita umat Islam, mereka suruh kita minum susu lembu buatan mereka, tapi mereka minum susu kambing, mereka minum apa yang diminum oleh Nabi kita Muhammad SAW. Mengapa kita tidak ikut nabi kita, kita ikut orang yahudi tapi ternyata mereka mengikut apa yg nabi kita makan dan minum. Kata-katanya ini adalah bertepatan dengan hadis Rasullulah: "Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil"   Teruskan membongkar kebijaksanaan yahudi menipu umat Islam.........

 
Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut kafir ke nak ikut nabi kita? Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sbb hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. so kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.    
 
Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi dit tangan mereka. 

Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol. 

 
Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans. Ini terbukti apabila kajian dibuat bahawa kandungan bahan pengawet yang terdapat pada kentang goreng McDonalds terlalu tinggi sehingga kentang goreng tersebut boleh bertahan tanpa sebarang perubahan sifat fizikal seperti baru lepas digoreng selama 2 bulan. Bayangkan sesiapa yang pernah memakan kentang goreng McDonalds ini, agaknya berapa lama punya kentang goreng yang dimakan?  

 
Para kafir ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat , contohnya coke dan maggi . Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi) . Ini terbukti kajian pernah dibuat bahawa air coke ini boleh dijadikan bahan pencuci mangkuk tandas yang baik kerana ia bersifat penghakis.  Dan para Melayu kita pula ketagih minum. Memang “bersih” perut sesiapa yang meminumnya

 
Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas. 

           Tidak disangka bahawa kita semua telah ditipu oleh pihak yahudi laknatullah ini dengan pelbagai fakta yang tidak betul.  Mereka tidak boleh menewaskan Islam dengan peperangan jadi mereka cuba mencari kelemahan Islam dengan pelbagai cara yang tidak disedari umat Islam antaranya dengan fakta yang menyeleweng ini. Dari situ, umat Islam akan mula beransur lemah sedikit demi sedikit  sehinggalah sampai satu masa umat Islam akan ditindas dengan mudahnya. Jadi marilah kita sama-sama kembali dengan mengamalkan syariat-syariat Allah serta membudayakan sunnah Rasullullah s.a.w di dalam kehidupan seharian. Semoga umat Islam kembali menuju kejayaan dan kegemilangan masa depan. Takbir... ALLAHHU AKBAR......

nanti lau ade lagi info sy kongsikan lagi ye : )

nuFfnaNg La la la :)