nuFfNang aDs

Friday, 28 September 2012

bAjeT

Sebagai penjawat awam tentunya kite tak sabar kan apa la yg akan di announcekan petang ni dalam pembentangan bajet.
sama2 menanti dengan penuh debaran di samping tidak terlalu menaruh harapan yang tinggi

mY dUmOx, muShuk maSham

Assalammualaikum bersempena hari jumaat ni hi hi..

ni la my dumox mushuk masham ni.  ada je ragam nye yg wat ibunya jadi raksasa n menceriakan hati.

vah vah control ayu nampak *wink*
masa tgah amik neb..alolo skang dah tak meragam alhamdulillah

em em comotnya makan coklat her favourite ni..

berangan dengan name tag ibunya


at kedai mamak makan teh tarikh dan roti nan.  gambar makanan tak amik pulak he he

Makin banyak keletahnya yang menghiburkan hati ibu n ayah..dan kadang2 ada juga yg bikin ibu n ayah panas je tengok.  marah2 juga tapi budak2 kan tak pe la biar dia rasa keseronokan jadi budak2 di samping tu kite ajar la juga dan pupuk kematangan dalam diri dia ye dak.  tak mau mengada - ngada sangat.  no no no ibu tak suka ; )





Wednesday, 26 September 2012

dIcTioNary aNak iBu nur InsYiraH

Sejak mulut dah pandai membebel ni banyak juga perkataan yang dah dapat saya tangkap keluar dari mulutnya walopun masih terkial2 menyebutnya :) Sian anak ibu..usaha lagi k sayang.

Perkataan di umur 2 tahun ni..

Shat (sambil tunjuk gaya ultraman) = ultraman
air                                              
bayek mean balik                                          
Nak                                            
Atuk      
Nenek
Kakak
Ceket mean coklat
Kut mean biskut
Car
Bas
No no no mean tak boleh
KC mean KFC

banyak lagi la tapi lupe pulak.  yang paling menghiburkan adalah pandai cipta lagu pakai bahasa dia sendiri dan tajuk lagunya adalah Ishekayaya ha ha bahasa apa tak tau
nanti saya akan upload gambar anak saya tu k : )                          

Tuesday, 25 September 2012

gAji juGekk

alhamdulillah tiba juga hari gaji ha ha..lame nye menunggu.
Bila tiba hari gaji banyaklah perkara yang perlu disettlekan.  yang penting utamakan keperluan dan tanggungjawab dulu baru kehendak kan.

selamat shopping semua : ).  Tentu fast food nilai hari ni ramai orang kan selalu lau kerajaan dah gaji mesti crowded tempa2 makan kat nilai ni especially yg fast food.  enjoy makan bersama kuarga dan belanja barang2 dapur la yang selalunya akan saya buat.

paNoRaMa di KaMpUnG tErcIntA

sambungan daripada post semalam....

serba sedikit panorama di kampung yang boleh menggamit kerinduan nak balik kampung lagi hu hu

gambar kat jalan di hadapan rumah dan berhadapan sekolah dolu2

ni pulak gambar deretan kedai di kampung ala2 pekan camtu..cni je lah tempat nak cari barang2 kat kampung.  Lauk ke bahan2 basah bahan2 kering sumenya kat cni..walopun nampak cam tak best tapi hepi je cari barang kat cni dpd kat bandar ha ha

ni pun hasil zoom gambar kat atas 2

ni gambar jalan nak ke klinik kesihatan dan jalan utama la kiranya kat sana lau nak gi pekan

Bila tengok balik gambar2 ni rindu la semula suasana di kampung..dengan keriuhan dengan gelak ketawa sefamily alahai bestnya lau dapat duk kampung.

cume yang ralat nya bila dah seronok2 lupe nak amik gambar banyak2 la pulak.




Monday, 24 September 2012

woohoo Balik Kampung..

15 Sept - 23 Sept 2012


Aktiviti yang paling menyeronokkan di mana dapat berjumpa dan bersama keluarga tersayang dan tercinta.  Dapat menatap muka mak n abah memang sesuatu yang indah dan sangat menggembirakan tanpa dapat dibayangkan dengan kata2 bagi mereka yang duduk di perantauan cam saya ni..biasa la kene duk perantauan negeri orang demi mencari rezeki.

Macam2 aktiviti dilakukan bersama keluarga tercinta memang seronok sangat..rasa cam tak nak balik tapi nak wat camne lau tak balik tak dapat la gi keja kan..tak gi koje susah pulak t kene bebel ho ho ho..

nanti akan diupload serba sedikit gambar kampung untuk mengubati kerinduan he he. lupe lak nak bawa USB tuk transfer gambar tu..alahai masih emo lagi bila ingat duk di kampung..SERONOKNYA lahai..

Friday, 14 September 2012

"KOLEKSI TERBARU KZNABIHAH BUTIK"

Meh la ramai2 jenguk2 "koleksi terbaru KZNABIHAH BUTIK". Leh la melebihkan muatan di Wardrobe masing2 hi hi : )


 

Jom klik banner untuk join, tarikh akhir 15 Sept. 2012 tau..so, cepat2 jgn terlambat : )

Jenguk2 di sini k

Ok skang kite nak tag kawan2 yang kite da lama kenal from blog ho ho
FYI, sy baru je blaja buat blog.  Harap dapat membantu ye

Wednesday, 12 September 2012

stiLL in 'create blog' MooD

Ha ha masih terkial-kial mencipta blog untuk suka2 ni..masih lagi ingin memperbaiki blog ni setiap masa..ada je tak kena..nak tukar background n header tapi tak reti pulak..takpe la blaja cket2 lama2 ok la..ckup la sepatah dua kata nak update..orang baru nak blaja katakan : )

Mood masih belaja nak buat BloG *wink*


Tuesday, 11 September 2012

asTHma

Anak diserang asthma..antara perkara2 yang amat merunsingkan.  rata2 sana sini ramai parents yang mengadu anak diserang asthma berbanding waktu dulu..tak tau puncanya apa..kadang2 my be faktor keturunan..tapi sekarang parents yang tak ada keturunan penyakit asthma pun anak-anak boleh diserang penyakit yang sama..

Ini merupakan serba sedikit pengetahuan berkenaan asthma yang dapat dikongsikan bersama..kawan2 boleh je share panduan jaga anak asthma ye sebab anak saya pun ada asthma..jenuh memikirkan cara dan bagaimana nak rawat bagi hilang penyakit ni : (

Asthma

Asthma is a disorder that causes the airways of the lungs to swell and narrow, leading to wheezing, shortness of breath, chest tightness, and coughing.

Causes, incidence, and risk factors

Asthma is caused by inflammation in the airways. When an asthma attack occurs, the muscles surrounding the airways become tight and the lining of the air passages swells. This reduces the amount of air that can pass by.
In sensitive people, asthma symptoms can be triggered by breathing in allergy-causing substances (called allergens or triggers).
Common asthma triggers include:
  • Animals (pet hair or dander)
  • Dust
  • Changes in weather (most often cold weather)
  • Chemicals in the air or in food
  • Exercise
  • Mold
  • Pollen
  • Respiratory infections, such as the common cold
  • Strong emotions (stress)
  • Tobacco smoke
Aspirin and other nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) provoke asthma in some patients.
Many people with asthma have a personal or family history of allergies, such as hay fever (allergic rhinitis) or eczema. Others have no history of allergies.

Symptoms

Most people with asthma have attacks separated by symptom-free periods. Some people have long-term shortness of breath with episodes of increased shortness of breath. Either wheezing or a cough may be the main symptom.
Asthma attacks can last for minutes to days, and can become dangerous if the airflow is severely restricted.
Symptoms include:
  • Cough with or without sputum (phlegm) production
  • Pulling in of the skin between the ribs when breathing (intercostal retractions)
  • Shortness of breath that gets worse with exercise or activity
  • Wheezing, which:
    • Comes in episodes with symptom-free periods in between
    • May be worse at night or in early morning
    • May go away on its own
    • Gets better when using drugs that open the airways (bronchodilators)
    • Gets worse when breathing in cold air
    • Gets worse with exercise
    • Gets worse with heartburn (reflux)
    • Usually begins suddenly
Emergency symptoms:
Other symptoms that may occur with this disease:
  • Abnormal breathing pattern --breathing out takes more than twice as long as breathing in
  • Breathing temporarily stops
  • Chest pain
  • Tightness in the chest

nuFfnaNg La la la :)